اما درباره مقصد «خراسانی» در روایات چنین آمده است: «حتماً بنیفلان به حکومت میرسند و بعد از آن دچار تفرقه و تشتت خواهند شد. تا اینکه «خراسانی» از مشرق و «سفیانی» از مغرب بر آنان خروج میکنند. هر دو مانند اسب شرطبندی شده، از یکدیگر سبقت میگیرند تا خود را به کوفه برسانند. در نتیجه بنیفلان به دست یکی از این دو نابود خواهند شد به گونهای که حتی یک نفرشان زنده نخواهد ماند.» نعمانی الغیبه ص 255 و 256 در روایتی مشابه این روایت، به جای بنیفلان، بنیعباس آمده است.
باید بدانیم که بر اساس روایات ظهور، حرکت «خراسانی»، ابتدای قیامها نیست، بلکه قبل از او، پرچمهایی از شرق به سمت کوفه میروند. در این زمینه، در روایتی چنین آمده است: «… صد هزار نفر مشرک و منافق از شهر کوفه خارج شده، به دمشق میروند… پرچمهایی بدون علامت که نه از پنبه و نه کتان و نه حریر است از مشرق زمین میآیند در سر نیزههای آنها مهر سید اکبر (پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم)) زده شده است. رهبر آنها مردی از خاندان پیامبر است. آن پرچمها در مشرق پدید میآیند ولی بوی آن مانند مشک معطر به سمت غرب میرسد… آنگاه در کوفه فرود میآیند… در آن گیر و دار ناگهان لشکر یمانی و خراسانی مانند دو اسبی که مسابقه میدهند، از راه میرسند.» نیلی نجفی، علی بن عبدالکریم، سرور اهل الایمان فی علامات ظهور صاحب الزمان، ص۵۳،
جابر از امام باقر (ع)روایت میکند: ((یخرج شاب من بنی هاشم بکفه الیمنی و باتی من خراسان برایات سود بین یدیه شعیب بن صالح یقاتل اصحاب السفیانی فیهز مهم)) الملاحم و الفتن ص۵۲ باب۹۷
جوانی از بنی هاشم (سید) از خراسان با پرچم های سیاه قیام میکندکه در کف دست راست او خالی(علامتی)است و پیشاپیش او مردی بنام شعیب بن صالح است که با لشکریان سفیانی می جنگد و آنها را شکست میدهد. پرچمهای سیاهی از مشرق به اهتراز در می آیند که با مردی از اولاد ابو سفیان می جنگد و زمینه فرمانبرداری از مهدی (عج) را فراهم می آورد. پرچمهای سیاهی که از خراسان در می آید در کوفه فرود می آید. هنگامیکه مهدی(ع)ظهور کند این پرچم ها برای بیعت به حضور آن حضرت گسیل میشود. بحار الانوارج ۵۲ ص ۲۶۷….
تجلیل از خراسانی در روایات محکم شیعه هنگامی که پرچم های سیاه ازخراسان به راه افتاد به سویش بشتابید ولو با سینه خیز رفتن بر روی برفهاباشد ، که صاحبان آن پرچم ها طرفداران حق هستند ، آنها حق را مطالبه میکنند ولی به آنها داده نمی شود ، نبرد می کنند و پیروز می شوند ،
آنچه میخواستند به آنها داده نمی شود ، نبرد می کنند و پیروز می شوند آنچه میخواستند به آنها داده می شود ولی آنها دیگر نمی پذیرند ، گویی با چشم خودمی بینم که شمشیرها را حمایل کرده اند ، و پیش می تازند تا پرچم ها را بهمهدی(ع) تسلیم کنند ، آگاه باش که آنها یاران مهدی اند و زمینه سلطنتجهانی او را فراهم می سازند ، دلهای آنها چون قطعات آهن است ، هنگامی کهپرچم های سیاه را مشاهده کردید که از سوی مشرق به حرکت درآمده فارسیان را
گرامی بدارید که دولت ما در میان آنها می باشد. غیبت شیخ طوسی ص ۲۶۲
در منابع حدیثی اهل سنت، مشخص شد در مجموع 22 روایت در خصوص خراسانی و پرچم های سیاه، در این منابع نقل گردیده که به بیان ویژگی های خراسانی پرداخته و نام، نسب، زمان، مکان، هدف و فرجام قیام خراسانی را تبیین کرده است.
رسول اللَّه(ص): اى جعفر آیا نمیخواهى تو را بشارت دهم؟ آیا تو را باخبر نسازم؟ عرض کرد: چرا یا رسولاللَّه، آن حضرت فرمود: چند لحظه پیش جبرئیل نزد من بود و به من خبر دادکسى که آن پرچم را به قائم مىسپارد از نسل تو است، آیا میدانى او کیست؟عرض کرد: نه، فرمود: او همان کسى است که صورتش چون دینار است و دندانهایشچون شانه منظم و شمشیرش چون شعله آتش است، با خوارى داخل کوه میشود و باعزّت از آن بیرون مىآید، و جبرئیل و میکائیل او را در میان میگیرند.غیبت نعمانى-ترجمه غفارى، ص: ۳۵۰
۳- و خروج رجلٍ من ولد الحسین ابن علی

ابن حماد، فتن، ص ۸۶.
احادیث متذکر این مطلب است که دو شخصیت در ایران قبل از ظهور حضرت مهدیظهور می کنند و در قیام حضرت و آماده سازی شرایط سهیم هستند . بنا بر مفادروایات، ایرانیان با دشمنان خود در جنگ هستند . جنگ طولانی می شود تا اینکه سید خراسانی با تقاضای مردم و اصرار و پافشاری آنان، حکومت می یابد درحالی که به حکومت رغبتی ندارد . نیروهایش را یک جا کرده و دوست خود شعیب بنصالح را به فرماندهی آن ها منصوب می کند . به کمک هم جنگ را در سراسرایران و عراق و ترکیه اداره می کنند . برای هجوم گسترده به فلسطین آماده میشوند .
در این حال سید خراسانی با نفوذ سفیانی در عراق مواجه می گردد و در قرقیسا با آنان درگیر می شود… بعد خراسانی و شعیب با سپاه شان به امام ملحق می شوند و شعیب فرمانده سپاه امام می گردددر مورد خراسانی اجمال است که فرد معینی است یا منظور فرمانده و حاکمخراسان در زمان ظهور حضرت می باشد . ظاهرا نام شخص معینی باشد که هاشمی واز ذریه امام حسن یا امام حسین است. روایاتی دلالت دارد که چهره روشندارد . بر گونه راست یا دست راستش خالی می باشد.
اما شعیب بن صالح یا صالح بن شعیب جوانی لاغر و گندمگون است که محاسن کمپشتی دارد . دارای بینش و یقین و عزم است و جنگاور می باشد. بنا به بعضروایات اهل سمرقند و بنا به روایاتی دیگر اهل ری است و…برای اطلاع از احادیث به بحار الانوار ،ج52 و عصر الظهور، شیخ علی کورانی عاملی ، ص 238 – 245 مراجعه کنید.
روایات سید خراسانی و دوستش شعیب بن صالح به کثرت روایات سید یمانی نیست.ظهور او هم از علامات پنجگانه ای که قبل از قیام قائم حتما اتفاق می افتد،ذکر نشده است.
این روایات خیلی پراکنده و مجمل هستند و بسیاری با قرینه بر سید خراسانی حمل می شود. بعضی به شرح زیر است:ثم یخرج المهدی على لوائه شعیب بن صالح؛(1)سپس مهدی(عج) خروج می کند در حالی که شعیب بن صالح پرچم دار اوست.
امام صادق فرمود : خروج الثلاثة الخراسانی و السفیانی و الیمانی فی سنةواحدة فی شهر واحد فی یوم واحد ، و لیس فیها رایة بأهدى من رایة الیمانییهدی إلى الحق ؛(2)
سفیانی و یمانی و خراسانی در یک روز و یک ماه و در سال ظهور می کنند . پرچمی از پرچم یمانی به هدایت نزدیک تر نیست.
ثم یکون خروج شعیب بن صالح من سمرقند؛ (3)
خروج شعیب بن صالح از سمرقند است.
امام باقر : تنزل الرایات السود التی تخرج من خراسان إلى الکوفة فإذا ظهر المهدی بعث إلیه بالبیعة؛ (4)
پرچم های سیاه که از خراسان خروج کرده اند، به کوفه وارد می شوند و با ظهور مهدی بیعت خود با او را اعلام می نمایند.

نیز : حتما بنی فلان حاکم می شوند . بعد از حاکمیت دچار تفرقه و تشتت شده تا اینکه خراسانی و سفیانی بر آن ها خروج می کنند . خراسانی از مشرق و سفیانی ازمغرب در یک سال و ماه و روز خروج می کنند . بر ورود به کوفه از هم سبقتمی گیرند. بنی فلان را نابود می کنند . وای بر کسانی که با این دو گروهدرگیر شوند(هلاک می شوند و شکست می خورند) پرچمی از پرچم یمانی هدایتگرنیست زیرا او مردم را به اطاعت امام زمان دعوت می کند.برای اطلاع بیش تر از احادیث به بحار الانوار ،ج52
خلاصه احدایث معتبر :
*نشانه نخست
در حدیث معتبری امام صادق(ع) فرمودند: «إِنَّ أَمْرَ السُّفْیَانِیِّ مِنَالْأَمْرِ الْمَحْتُومِ وَ خُرُوجُهُ فِی رَجَب»(2) و در حدیث معتبردیگری امام صادق(ع) فرمودند: «خُرُوجُ الثَّلَاثَةِ الْخُرَاسَانِیِّ وَالسُّفْیَانِیِّ وَ الْیَمَانِیِّ فِی سَنَةٍ وَاحِدَةٍ فِی شَهْرٍوَاحِدٍ فِی یَوْمٍ وَاحِد»(3)، طبق این دو روایت سفیانی در ماه رجب وهمزمان با خراسانی و یمانی شورش خواهد کرد، روشن است که به هیچ وجه ایننشانه قابل تطبیق بر داعش نیست، زیرا هنوز نه خراسانی قیام کرده نه یمانی.
*نشانه دوم
درحدیث معتبری امام صادق(ع) فرمود: «مِنْ أَوَّلِ خُرُوجِهِ إِلَى آخِرِهِخَمْسَةَ عَشَرَ شَهْراً سِتَّةُ أَشْهُرٍ یُقَاتِلُ فِیهَا فَإِذَامَلَکَ الْکُوَرَ الْخَمْسَ مَلَکَ تِسْعَةَ أَشْهُرٍ وَ لَمْ یَزِدْعَلَیْهَا یَوْماً»(4)، از اول قیام سفیانی تا آخر کارش 15 ماه است. شش ماهمیجنگد و پنج آبادی را میگیرد و نه ماه حکومت میکند و یک روز هم بیشترنمیشود.
در روایت دیگری امام صادق(ع) این پنج آبادی را در شام ناممیبرد: «مَلَکَ کُوَرَ الشَّامِ الْخَمْسَ دِمَشْقَ وَ حِمْصَ وَفِلَسْطِینَ وَ الْأُرْدُنَّ وَ قِنَّسْرِینَ»(5)، مناطق پنجگانه آمده درروایات اکنون چهار کشور سوریه، لبنان، فلسطین و اردن است.طبق اینبیان اولاً سفیانی کسی است که شش ماه بتواند چهار کشور را بگیرد و بسیارروشن است که این نشانه به هیچ وجه قابل تطبیق بر داعش نیست، ثانیاً کل شورشو حکومت سفیانی از ظهور تا افولش بیش از پانزده ماه نخواهد بود، در حالیکه داعش بیش از دو برابر این مدت است که شر کشورهای اسلامی شده است و حتییک کشور را هم نتوانسته است بگیرد.
*نشانه سوم
درحدیث معتبری امام باقر(ع) فرمودند: «وَ أَمَّا النِّسَاءُ فَلَیْسَعَلَیْهِنَّ بَأْسٌ إِنْ شَاءَ اللَّهُ تَعَالَی»(6)، شر سفیانی به زنانشیعیان نخواهد رسید، در حالی که گروه وحشی داعش میان زنان و مردان شیعهفرقی نمیگذارند.
*نشان چهارم
امیرالمؤمنین(ع)فرمود: «یَخْرُجُ بِالشَّامِ فَیَنْقَادُ لَهُ أَهْلُ الشَّام»(7)،سفیانی شورش میکند و اهل شام از او پیروی میکنند، در حالی که روشن استمردم سوریه در انتخابات داعش را حمایت نکردند.
*نشان پنجم
سفیانیپس از سرکوب مخالفان، هدفی جز حمله به عراق ندارد، از اینرو، با سپاهیبزرگ به سمت عراق رهسپار میشود، در میانه راه، در منطقهای به نامقرقیسیا(شهری در سوریه در محل اتصال رود خابور و فرات) جنگی هولناکدرمیگیرد و بسیاری کشته میشوند.
سپاه سفیانی پس از پیروزی در نبرد قرقیسیا به صورت همزمان با دو سپاه مختلف به مدینه و عراق یورش خواهد برد.(8)
چنانکه در این روایت آمده سفیانی پس از تسلط بر چهار کشور سپاهی را به عراقخواهد فرستاد، در حالی که داعش پس از شکست در سوریه به سراغ عراق آمده است،علاوه قبل از آمدن به عراق سفیانی نبرد قرقیسیا را خواهد داشت که نبردیبسیار خونین خواهد بود، در حالی که داعش چنین نبردی را نکرده است و در واقعبه عراق فرار کرده است.
*نشان ششم
درروایتی امام باقر(ع) فرمود: «وَ یَبْعَثُ السُّفْیَانِیُّ بَعْثاً إِلَىالْمَدِینَةِ فَیَنْفَرُ الْمَهْدِیُّ مِنْهَا إِلَى مَکَّةَ فَیَبْلُغُأَمِیرَ جَیْشِ السُّفْیَانِیِّ أَنَّ الْمَهْدِیَّ قَدْ خَرَجَ إِلَىمَکَّةَ فَیَبْعَثُ جَیْشاً عَلَى أَثَرِهِ فَلَا یُدْرِکُهُ … َ وَالْقَائِمُ یَوْمَئِذٍ بِمَکَّةَ قَدْ أَسْنَدَ ظَهْرَهُ إِلَى الْبَیْتِالْحَرَامِ مُسْتَجِیراً بِه»(9)،این بیان نیز نشان میدهد قیام سفیانی هم زمان با ظهور امام عصر(عج) خواهد بود، در حالی که حرکت داعش به قیام امام ربطی نیافته است.باتوجه به این نشانههای روشن که در روایات معتبر و کتابهای متقن ما آمدهاست، معلوم میشود هیچ شباهتی میان داعش و سفیانی وجود ندارد، ادعاهاییاساسی که برخی افراد بدون دقت در روایات بیان میکنند، موجب رواج مدعیان دروغین، منحرف کردن مردم از حقیقت انتظار، ایجاد امید کاذب در جامعه ومشکلات بین المللی برای کشور میشود، امید است کسانی که تریبونهای عمومی مخصوصاً مقدس در اختیار آنهاست در اظهار نظر کردن در مورد نشانههای ظهورمحتاطانه عمل کنند و از ماجرهای چند سال گذشته عبرت گرفته موجب به خطرافتادن آبروی خود و دیگران نشوند.
*پینوشتها:
1. الغیبة للنعمانی؛ ص300.
2. کمال الدین و تمام النعمة؛ ج2 ؛ ص650.
3. الغیبة (للطوسی)، کتاب الغیبة للحجة؛ النص ؛ ص446.
4. الغیبة للنعمانی، النص؛ ص299
5. کمال الدین و تمام النعمة، ج2؛ ص651.
6. الغیبة للنعمانی، النص، ص300
7. الغیبة للنعمانی، النص، ص304.
8. الغیبة للنعمانی، ص317، باب18، ح17.
9. الغیبة للنعمانی، النص، ص279.