- مقدمه :
- نماز یکی از مهمترین عبادات در دین اسلام است که به عنوان ستون دین شناخته میشود. نماز به معنای ارتباط با خداوند و درخواست رحمت، هدایت و بخشش است. وفاید نماز شامل آرامش روحی، تقویت ایمان، و نزدیکی به خداوند میباشد.
انواع نمازها
نمازهای واجب:
نماز پنجگانه: ظهر، عصر، مغرب، عشا، و صبح.
نمازهای مستحب:
نماز شب (تهجد).
نماز تحيةالواحد.
نماز صد رکعتی.
نمازهای نفل:
نفلهای روزانه که میتوان در هر زمانی اقامه کرد.
نمازهای حاجات:
نماز نیاز: برای برآورده شدن حاجات خاص میتوان 2 رکعت نماز خواند و سپس دعا کرد.
نماز شکر: بعد از برآورده شدن حاجات و نعمتها، برای شکرگزاری از خداوند.
نماز توسل: درخواست یاری از اهل بیت .
فوائد نماز
آرامش روحی: برقراری ارتباط با خداوند به آرامش و اطمینان قلبی میانجامد.
تقویت ایمانی: نماز عامل تقویت دوستی و نزدیکی به خداوند است.
فراهم شدن زمینه استغفار: نماز فرصتی برای توبه و درخواست بخشش از گناهان است.
شکوفایی اخلاق: نماز باعث بهبود رفتار و خصوصیات اخلاقی فرد میشود.
اجرای نمازها و دعاها با نیت خالص و توجه به معنای آنها میتواند در زندگی فرد تأثیرات مثبت زیادی داشته باشد.
- نماز حاجت: این نماز در مواقعی که شخص نیاز خاصی دارد، انجام میشود. معمولاً 2 رکعت نماز صحیح است و پس از آن دعا و درخواست از خداوند میشود. بهترین زمان برای اقامه این نماز بعد از نماز واجب و در حالت نیکو است.
- نماز استغفار: این نماز برای طلب آمرزش و بخشش گناهان انجام میشود. معمولاً 2 رکعت است و به دعای خاصی ختم میشود. زمان انجام آن میتواند هر زمانی باشد، اما در مواقع توبه و ندامت از گناهان بسیار مؤثر است.
-
زمان خواندن و فضیلت نماز حاجت
چه روزی برای خواندن نماز حاجت بهتر است؟ هر چند این نماز را میتوان هر زمان و هر روزی خواند ، اما بر اساس روایات، بهترین روز برای خواندن نمازحاجت بعد از ظهر روز پنجشنبه میباشد و به همین دلیل به آن نماز حاجت روز پنجشنبه گفته میشود. مقام و منزلت نماز حاجت به حدی بالاست که پیامبر اکرم( صلی الله علیه و آله) فرمودند: هرکسی نماز حاجت را به جا آورد و چیزی از خدایش نخواهد، روا است که خداوند بر او غضب کند.
علاوه بر این پیامبر اکرم (صلی الله و علیه و آله) میفرمایند: هر کسی در روز پنجشنبه نماز حاجت خوانده و در آخر آن در حالیکه سجده می کند از خداوند متعال درخواست کمک و حاجت کند، خواه حاجتش نزول باران یا جابجا شدن کوه ها یا هر چه باشد برآورده خواهد شد.
چگونه نماز حاجت بخوانیم؟
این نماز حاجت که به نماز حاجت پیامبر(صلی الله و علیه و آله) نیز معروف است ، دارای دو نماز دو رکعتی میباشد. که با نیت نماز حاجت قربه الی الله خوانده میشود.
هر دو نماز، مانند نماز صبح میباشند با این تفاوت که پس از قرائت سوره حمد:
- در رکعت اول نماز اول: ۱۱ مرتبه سوره توحید
- رکعت دوم نماز اول: ۲۱ مرتبه سوره توحید
- در رکعت اول نماز دوم : ۳۱ مرتبه سوره توحید
- رکعت دوم نماز دوم: ۴۱ مرتبه سوره توحید
خوانده شود. سپس پس از اتمام هر دو نماز در همان حالتی که نشسته اید، ۵۱ مرتبه سوره توحید را بخوانید و ۵۱ بار صلوات بفرستید، سپس به سجده بروید و در حال سجده ۱۰۰ مرتبه ذکر یاالله بگویید و در نهایت در همان حال سجده خواسته و حاجات خود را از خداوند طلب نمایید.
نکات مهم هنگام خواندن نماز حاجت
- باید به این مورد توجه کنید که بهتر است از اضافه یا کم گفتن تعداد سوره ها یا اذکار بپرهیزید.
- نهایت سعی خود را کنید تا حضور قلب کافی و تمرکز داشته باشید
- مابین دونماز و بعد از نماز تا اتمام خواستن حاجات خود حرکت و یا کار اضافی ای انجام ندهید.
- ممکن است حاجت شما به صلاح و مصلحت شما نباشد هر چند خودتان از این موضوع مطلع نباشید در این صورت خداوند اَجر عملتان را محاسبه و در آخرت پاداش آن را خواهد داد.
- بهترین دعاها مربوط به ظهور امام زمان( عج الله تعالی و فرجه الشریف)، دعا در حق دیگران و افرادی که محتاج دعایند و دعا برای عاقبت بخیری خودتان است. بهتر است قبل از خواستن حاجات خود این دعاها را نیز از خداوند بخواهید.
نماز حاجت پنجشنبه از نظر آیت الله بهجت
آیتالله بهجت بسیار به خواندن نماز حاجت روز پنج شنبه تاکید داشته و اطرافیان و شاگردان خود را به خواندن این نماز توصیه نموده و میفرمودند: آیتالله سید مرتضی کشمیری هر وقت این نماز را میخواند، هدیه ای برای او میرسید.
سایر نماز حاجات
۱: نماز حاجت امام صادق( علیه السلام)
نقل شده شخصی از امام صادق(علیه السلام) برای کسب ثروت و همچنین رسیدن به حاجت خود، راهکاری خواست و امام نیز نماز حاجت به شرح ذیل به شخص آموخت.
این نماز دارای دو رکعت میباشد و زمان آن در هنگام شب و پس از نمازهای یومیه است.
حالت کلی کیفیت نماز به مانند نماز صبح است فقط در رکعت اول پس از سوره حمد، آیت الکرسی قرائت شود و در رکعت دوم پس از سوره حمد، ۲۱ مرتبه سوره حشر را بخواند.
پس از اتمام نماز قرآن را به سر خود گذاشته و بگوید :
اَللَّهُمَّ بِحَقِّ هَذَا اَلْقُرْآنِ وَ بِحَقِّ مَنْ أَرْسَلْتَهُ بِهِ وَ بِحَقِّ کُلِّ مُؤْمِنٍ مَدَحْتَهُ فِیهِ وَ بِحَقِّکَ عَلَیْهِمْ فَلاَ أَحَدَ أَعْرَفُ بِحَقِّکَ مِنْکَ
سپس بگوید:
- بِکَ یَا اَللَّهُ : ۱۰ مرتبه
- بِمُحَمَّدٍ : ۱۰ مرتبه
- بِعَلِیٍّ : ۱۰ مرتبه
- بِفَاطِمَهَ : ۱۰ مرتبه
- بِالْحَسَنِ : ۱۰ مرتبه
- بِالْحُسَیْنِ : ۱۰ مرتبه
- بِعَلِیِّ بْنِ اَلْحُسَیْنِ : ۱۰ مرتبه
- بِمُحَمَّدِ بْنِ عَلِیٍّ : ۱۰ مرتبه
- بِجَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ : ۱۰ مرتبه
- بِمُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ: ۱۰ مرتبه
- بِعَلِیِّ بْنِ مُوسَى : ۱۰ مرتبه
- بِمُحَمَّدِ بْنِ عَلِیٍّ : ۱۰ مرتبه
- بِعَلِیِّ بْنِ مُحَمَّدٍ : ۱۰ مرتبه
- بِالْحَسَنِ بْنِ عَلِیٍّ : ۱۰ مرتبه
- بِالْحُجَّهِ : ۱۰ مرتبه
سپس هر حاجتی مدنظر هست از خداوند طلب کند.
۲ – نماز حاجت از پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله)
این نماز از پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) روایت شده و شرح آن بدینگونه است:
زمان این نماز قبل از نماز صبح و دارای دو رکعت میباشد و به مانند نماز صبح قرائت میشود با این تفاوت که در رکعت اول پس از سوره حمد، ۷ مرتبه سوره کافرون و در رکعت دوم پس از سوره حمد، ۷ مرتبه سوره توحید قرائت میشود. بعد از تشهد، سلام و اتمام نماز ۱۰ مرتبه بگوید : سبحان اللّه و الحمدللّه و لا اله الا اللّه و اللّه اکبر و لا حول و لا قوه الا باللّه العلى العظیم
سپس ۱۰ مرتبه صلوات و سپس ده مرتبه یا غیاث المستغیثین اغثنى بگوید و پس از اینها حاجت خود را از خداوند بطلبد.
۳ – نماز حاجت منقول از امام صادق (علیه السلام)
در بین نمازهای حاجت نیز به این نماز تاکید بسیاری شده و جزو نمازهای مجرب است.
- ابتدا غسل بگیرید.
- دو رکعت نماز مانند نماز صبح بخوانید با این تفاوت که قبل از شروع ۷ مرتبه تکبیر گویید و هدیه به روح رسول الله(صلی الله علیه و آله) کنید.
- سپس پس از اتمام نماز بگویید: اللَّهُمَّ أَنْتَ السَّلَامُ وَ مِنْکَ السَّلَامُ وَ إِلَیْکَ یَعُودُ السَّلَامُ
- بعداٌ به سجده بروید و ۴۰ مرتبه بگویید: یَا حَیُّ یَا قَیُّومُ یَا حَیّاً لَا یَمُوتُ یَا ذَا الْجَلَالِ وَ الْإِکْرَامِ
- سپس سمت راست صورت خود را گذاشته و ۴۰ مرتبه ذکر قبلی، یا حی یا قیوم یا …. را بگویید.
- بعد از آن سمت چپ صورت خود را گذاشته و ۴۰ مرتبه ذکر قبلی را بگویید.
- سپس دست ها را بلند کرده و ۴۰ مرتبه همان ذکر را بگویید.
- بعد دست ها را بر گردن خود انداخته و ۴۰ مرتبه همان ذکر را بگویید و با انگشت سبابه اشاره کنید.
- سپس محاسن خود را با دست چپ در دست بگیرید و گریه بکنید و یا اگر نتوانید گریه کنید حالت گریه را بخود بگیرید.
- بعد بگویید: یا محمد یا رسول الله اشکوا الی الله و الیک حاجتی و الی اهل بیتک الراشدین حاجتی و بکم اتوجه الی الله فی حاجتی
- سپس دوباره به سجده رفته و آنقدر یالله بگوید تا نفستان قطع شود
- سپس بگویید: صل علی محمد و آل محمد وَافعَل بِی کذا و کذا ( و به جای کذا و کذا حاجت خود را بگویید)
امام صادق (علیه السلام) درباره این نماز حاجت فرمودند: من ضامنم بر خدای عزوجل، که از جای خود حرکت نکرده باشید مگر آنکه حاجتتان بر آورده شود.
۴- نماز حاجت طبق روایتی از امام باقر( علیه السلام)
از امام محمد باقر (علیه السلام) روایت شده است که، هرکسی در دل خود حاجت بزرگی دارد، ابتدا دو رکعت نماز بخواند و سپس بعد از اتمام نماز بگوید: یا اَبْصَرَ النّاظِرینَ وَ یا اَسْمَعَ السّامِعینَ وَ یا اَسْرَعَ الْحابِسینَ، اِقْضِ حاجتی
پس از آن حاجت خود را از خداوند طلب نماید.
۵- نماز حاجت منقول از امام سجاد (علیه السلام)
در کتاب دعوات راوندی مکتوب است که امام سجاد (علیه السلام) به شخصی که نزد ایشان آمده بود و گرفتاری داشت، خواندن این نماز را توصیه نموده اند:
- ابتدا دو رکعت نماز بخوانید و صلوات بفرستید.
- سپس آیات آخر سوره حشر (بنابر روایات آیات ۲۱ به بعد) را بخوانید.
- بعد ۶ آیه اول سوره حدید را تلاوت کنید.
- سپس آیات ۲۶ و ۲۷ سوره آل عمران خوانده شود.
و پس از خواندن اینها حاجت خود را از خداوند طلب نماید.
۶- نماز حاجت جهت رفع شدن غم و اندوه
این نماز حاجت نیز از امام رضا (علیه السلام) نقل شده است. این نماز در برآورده شدن حاجات و همچنین رفع غم و اندوه موثر است. نماز حاجت مذکور مانند یک نماز دو رکعتی است. با این تفاوت که در هر رکعت آن پس از قرائت سوره حمد، ۱۳ مرتبه سوره قدر خوانده میشود.
پس از اتمام نماز در حال سجده این دعا باید خوانده شود: أَللَّهُمَّ یا فارِجَ الْهَمِّ، وَ یا کاشِفَ الْغَمِّ، وَ مُجیبَ دَعْوَهِ الْمُضْطَرّینَ، یا رَحْمنَ الدُّنْیا وَ رَحیمَ الْاخِرَهِ، صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ، وَ ارْحَمْنی رَحْمَهً تُطْفِئُ بِها عَنّی غَضَبَکَ وَ سَخَطَکَ، وَ تُغْنینی بِها عَنْ رَحْمَهِ مَنْ سِواکَ.
سپس سمت راست صورت را بر زمین گذاشته و این دعا خوانده شود: یا مُذِلَّ کُلِّ جَبَّارٍ عَنیدٍ، وَ مُعِزَّ کُلِّ ذَلیلٍ، وَ حَقُّکَ قَدْ بَلَغَ الْمَجْهُودُ مِنّی فی أَمْرٍ کَذا، فَفَرِّجْ عَنّی.
۷ – نماز حاجت در شب جمعه و شب عید قربان
سید ابن طاووس روایت کرده و فرموده: «شب جمعه» و «شب عید قربان» دو رکعت نماز بخوان و در هر رکعت سوره «فاتحه» را قرائت کن ولی آیه «إِیّٰاکَ نَعْبُدُ وَ إِیّٰاکَ نَسْتَعِینُ» را صد مرتبه بگو، سپس حمد را به پایان برسان و دویست مرتبه سوره «توحید» را بخوان، چون سلام دادی هفتاد مرتبه بگو:«لَاحَوْلَ وَلَا قُوَّهَ إِلّا بِاللّٰهِ الْعَلِیِّ الْعَظِیمِ؛ هیچ نیرو و توانى جز از سوى خداوند بلندمرتبه و بزرگ نیست»، آنگاه به سجده برو و دویست مرتبه بگو: «یَا رَبِّ یَا رَبِّ» پس هر حاجت که داری بخواه، انشاءالله برآورده خواهد شد.
۸ – نماز حاجت برای حل مشکل ازدواج
در مقالات قبلی برای حل این مشکل به نماز جعفر طیار اشاره و از آثار و فضایل آن نوشته ایم . آیت الله بهجت (رحمهالله) در موارد بسیاری که مردم برای حل مشکل ازدواج نزد ایشان میآمدند، این نماز را پیشنهاد میدادند. در صورت تمایل به مطالعه کامل درباره این نماز، روی نماز جعفر طیار کلیک کنید.
-
نماز استغفار چگونه خوانده میشود و چند رکعت است؟
نماز استغفار نمازی است دو رکعتی شامل حمد و سوره که وجه تمایز آن با سایر نمازها تکرار ذکر ” استغفرالله” در بخشهای مختلف آن است. از معجزات نماز استغفار این که حضرت محمد (ص) درباب آن میفرمایند: ” إِذا رَأَیْتَ فى مَعاشِکَ ضیقاً وَ فى أَمْرِکَ إِلْتِیاثاً فَأَنْزِلْ حاجَتَکَ بِاللهِ تَعالى وَ جَلَّ ، وَلاتَدَعْ صَلاةَ الإِسْتِغْفارِ” یعنی ” هر زمان در روزى خود تنگى و سختى دیدى و در کار خویش پراکندگى و از هم پاشیدگى مشاهده کردى، که کار را بر تو مشتبه ساخت; حاجتت را با خدا در میان گذار و نماز استغفار را رها مکن”
طریقه خواندن نماز استغفار
نماز استغفار دو رکعت است. هر رکعت شامل حمد و سوره قدر است. بعد از آن 15 مرتبه ذکر ” استغفرالله” را تکرار کنید و بعد در حالت رکوع آن را ده مرتبه بگویید و مانند نماز جعفر طیار، نماز را تمام کنید. انشاءالله که نماز استغفار مورد قبول خدا واقع گردد. توجه شود که تنها گفتن “استغفرالله” کافی است و نباید ” ربی اتوب و الیه” نیز گفته شود. بهترین زمان استغفار در سحر است زیرا این زمان زمانی است که با خدای متعال خلوت می کند و بنده به او نزدیک می شود.
- نماز جعفر طیار علیه السلام بسیار مجرب
- و این نماز از مستحبات مؤکّد است و از نمازهای مشهور بین عامّه و خاصّه است، و از چیزهایی است که پیغمبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) به پسر عمویش هنگام بازگشت از سفرش به خاطر محبّت و گرامی داشتن او به وی عطا کرد که از امام صادق (علیهالسلام) است که: «در روز فتح خیبر هنگامی که جعفر از حبشه آمد، پیغمبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) به او فرمود: «آیا جایزهای به تو ندهم؟ آیا بخششی به تو نداشته باشم؟ آیا به تو هدیهای نکنم؟» پس جعفر گفت: «چرا یا رسول اللَّه» – حضرت صادق (علیهالسلام) میفرماید: مردم گمان کردند که پیغمبر به او طلا یا نقره میدهد، لذا گردنها را کشیدند تا ببینند چه میدهد – پس پیغمبر به او فرمود: «چیزی به تو عطا میکنم که اگر آن را هر روز انجام دهی، برایت از دنیا و آنچه در آن است، بهتر خواهد بود و اگر هر دو روز یک مرتبه انجام دهی، خداوند گناه بین آن دو روزت را مورد مغفرت قرار میدهد و اگر در هر جمعه یا هر ماه یا هر سالی انجام دهی خداوند گناه بین آنها را میبخشد».
و بافضیلتترین وقت خواندن نماز جعفر (طیّار)، روز جمعه هنگام بالا آمدن آفتاب است و میتوان آن را از نافلههای شب یا روز، حساب کرد که – چنان که در روایت آمده – هم برای او از نوافلش حساب شود و هم نماز جعفر، پس با نماز جعفر نافله نماز مغرب را مثلاً نیّت میکند. و این نماز چهار رکعت است که دو سلام دارد، در هر رکعتی حمد و سوره میخواند، سپس پانزده مرتبه میگوید: «سُبْحانَ اللَّهِ وَ الْحَمْدُ للَّه وَ لا الهَ الَّا اللَّهُ وَ اللَّهُ اکْبَر» و همین تسبیح را ده مرتبه در رکوع و همچنین ده مرتبه بعد از سر برداشتن از رکوع، و همچنین در سجده اول و بعد از سر برداشتن از آن، و در سجده دوم و بعد از سر بلند نمودن از آن ده مرتبه میگوید. پس در هر رکعتی هفتاد و پنج مرتبه و همه آنها (در تمام چهار رکعت)، سیصد تسبیح میشود. و ظاهر این است که گفتن تسبیحات از ذکر رکوع و سجده، کفایت میکند، ولی احتیاط (مستحب) آن است که اکتفا به آنها نشود. و در این نماز سوره مخصوصی تعیّن ندارد، لکن افضل آن است که در رکعت اول، سوره (اِذَا زُلْزِلَتْ) و در رکعتدوم،سوره (وَالْعَادِیَاتِ) و در رکعت سوم، (اذَا جَاءَ نَصْرُ اللَّهِ) و در رکعت چهارم، سوره (قُلْ هُوَ اللَّهُ احَد) بخواند. -
سخن آخر
در تمام روایات و نوشته های دینی، بسیار توصیه شده که انسان، حاجات و نیازهای خود را از پروردگار متعال طلب کند. به همین دلیل معصومین و عارفان دین، ادعیه و نماز های بسیاری برای رسیدن به حاجات، آموخته اند. مهمترین موارد در طلب نیاز ها، خواندن دعا و نماز ها با نیت خالصانه و توجه کافی، واسطه و شفیع قراردادن اهل بیت ، توجه به دعا و طلبی که از پروردگار داریم و همچنین توجه به مصلحت یا عدم مصلحت بودن آن است. ممکن است بسیار بخواهیم تا نیازی برطرف شود درحالی که این امر در آینده ضرری دو چندان برایمان داشته باشد.