مقدمه:
جنبش اوانجلیستی (Evangelicalism) یکی از جریانهای مهم و تأثیرگذار مسیحیت در دنیا به شمار میآید. اوانجلیستها به اعتقاد خود، منتظر آیندهای هستند که در آن مسیح مجدداً به زمین بازخواهد گشت و نظم نوینی را برقرار خواهد کرد. این انتظار نه تنها بر روی اعتقادات شخصی آنها تأثیر میگذارد، بلکه بر سیاستها و فعالیتهای اجتماعیشان نیز سایه انداخته است. یکی از محورهای کلیدی در نظریه اوانجلیستها، منطقه خاورمیانه و به ویژه اسرائیل و فلسطین است.
در واقع جنگ و خونریزی در خاورمیانه یک بشارت است برای اوانجلیستها و منتظران ظهور عیسی (ع) و جنگ آرماگدون در باور آنان که در اسلام به قرقیسیا مشهور است گواه همین مطلب است و اینکه تمام غرب خصوصا پروتستان های متعصب از این باور حمایت میکنند انتظار آنان در فرج زودتر عیسی مسیح علیه السلام است . و نکته آخر اینکه آنان دنبال ضد مسیح در خاورمیانه میگردنند و منتظر ظهور او در سرزمین موعد هستند .
انتظار ظهور مسیح:
اوانجلیستها بر این باورند که بازگشت مسیح وابسته به تحقق تعدادی پیشنیازها در جهان، به ویژه در خاورمیانه است. آنها معتقدند که بازگشت مسیح با وقوع نبردهای نهایی، ظهور دجال و تلاشهای دیگر در این منطقه گره خورده است. در این راستا، بسیاری از اوانجلیستها به حمایت از اسرائیل و تقویت جریانهای یهودی به عنوان بخشی از پیششرطهای ظهور مسیح میپردازند.
خاورمیانه و نقش آن در باورهای اوانجلیستی:
برخی از پیشبینیهای کتاب مقدس به وقوع رویدادهای خاص در اسرائیل و سرزمینهای فلسطینی اشاره میکنند. اوانجلیستها در تلاشاند تا با حمایت از اسرائیل، به تحقق این پیشبینیها کمک کنند. این حمایت شامل تحریک دولتهای غربی به اعمال سیاستهای حمایتی از اسرائیل و تاکید بر اهمیت قدس به عنوان شهری مقدس برای پیروان ادیان ابراهیمی است.
سرپرچمداران اوانجلیستی:
جنبش اوانجلیستی دارای رهبران و چهرههای تاثیرگذاری است که نظرات و سیاستهای خود را به طور فعال در سطح جهانی تبلیغ میکنند. برخی از این افراد عبارتند از:
- پاتریک رابرتسون (Pat Robertson): یک کشیش تلویزیونی و شخصیت عمومی که به خاطر حمایتهایش از اسرائیل و ترویج نظرات اوانجلیستی مشهور است.
- جری فالول Jr. (Jerry Falwell Jr.): رئیس دانشگاه «لیبرتی» و یکی از تأثیرگذاران در عرصه سیاستهای اوانجلیستی در آمریکا.
- شین بیدولف (Shane Bitney Crone): فعال اوانجلیستی که به مسائل حمایت از حقوق بشر در زمینهای مقدس میپردازد و از سیاستهای مدنظر اوانجلیستها دفاع میکند.
- تیدی جکسون (T.D. Jakes): یک کشیش و نویسنده آمریکایی که در حوزه موعظههای اوانجلیستی بسیار فعال است و در سالهای اخیر از نظرگاههای مرتبط با اسرائیل حمایت کرده است.
- خاورمیانه با تاریخ غنی و متنوع خود، نقش مهمی در باورهای مسیحی و بهویژه در تفاسیر اوانجلیستی و مکاشفات یوحنا دارد. یکی از جنبههای کلیدی آن، ارتباطات دینی و سیاسی است که با مفهوم صهیونیسم و انجیل پیوند میخورد.۱. باورهای اوانجلیستی و مکاشفات یوحنا
مکاشفات یوحنا، به عنوان آخرین کتاب عهد جدید، به نبوتها و پیشگوییهایی درباره آخرالزمان و بازگشت مسیح پرداخته است. اوانجلیستها، که بر مبنای قرآن و باورهای خود بر بازگشت مسیح و تحقق وعدههای الهی در سرزمین مقدس تأکید دارند، این متن را به عنوان بخشی از نبوتهای نهایی تلقی میکنند. ۲. صهیونیسم و ارتباط آن با مسیحیت
مفهوم صهیونیسم در دنیای معاصر، ارتباط تنگاتنگی با باورهای اوانجلیستی دارد. بسیاری از اوانجلیستها اعتقاد دارند که بازگشت یهودیان به سرزمین مقدس نشانهای از نزدیک شدن به آخرالزمان است و این امر را به طرز مثبتی تفسیر میکنند. این باور میتواند به حمایت سیاسی و مالی از اسرائیل منجر شود. ۳. تأثیرات فرهنگی و سیاسی
تحولات سیاسی و مذهبی در خاورمیانه، از جمله مناقشات اسرائیل و فلسطین، میتواند تأثیرات عمیقی بر دیدگاههای اوانجلیستی داشته باشد. این تحولات به نوعی میتواند باعث تقویت یا تضعیف باورهای دینی و چشماندازهای سیاسی اوانجلیستها شود.آیات مکاشفات یوحنا
- مکاشفات ۱:۷: «اینک، او با ابرها آمده است، و هر چشمی او را خواهد دید، و کسانی که او را نازیدهاند نیز.»
- مکاشفات ۱۱:۱۱-۱۲: «و بعد از سه و نیم روز، روح حیات از خدا به آنان وارد گردید و ایستاده شدند بر پا، و ترس عظیم بر کسانی که به تماشای آنان بودند افتاد.»
- مکاشفات ۲۰:۴: «و من بر تختهایی نشسته دیدم، و بر ایشان حکم کردنی، و جانهایی که به خاطر شهادت عیسی و به خاطر کلام خدا کشته شدند، و کسانی که پرچم وحش را نپذیرفتند و بر پیشانی یا بر دست خود آن را نگرفتند.»
آیات انجیل
- انجیل متی ۲۴:۳۲-۳۴: «از درخت انجیر تعلیم بگیرید: هنگامی که شاخهاش نرم شده و برگهایش را در میآورد، میدانید که تابستان نزدیک است. این گونه نیز، هنگامی که این چیزها را ببینید، بدانید که نزدیک است، در درِ نزدیک.»
- انجیل لوقا ۲۱:۲۴: «و همانا، آنها به شمشیر و به وسیلهی تمام ملتها به اسارت خواهند رفت و اورشلیم به وسیلهی ملیتها پایمال خواهد شد، تا زمان ملتها به سر آید.»این آیات به وضوح به مسائل آخرالزمان و بازگشت عیسی مسیح اشاره دارند و بسیاری از اوانجلیستها از آنها برای تایید باورهای خود در خصوص اهمیت سرزمین مقدس و بازگشت یهودیان به آن سرزمین استفاده میکنند. به ویژه، از آنجایی که بسیاری از رویدادهای گفتهشده در این آیات به نوعی با خاورمیانه و اسرائیل مرتبط هستند، این ارتباط به حمایتهای سیاسی و روحانی از اسرائیل در میان اوانجلیستها دامن میزند.این آیات و اشارات به صورت گسترده در مباحثاتی درباره صهیونیسم و مسیحیت مورد توجه قرار میگیرند و میتوانند به درک عمیقتری از این روابط کمک کنند.
خاورمیانه به عنوان کانون باورهای دینی و سیاسی، بهویژه در مسیحیت اوانجلیستی و تفاسیر مکاشفات یوحنا، نقشی اساسی ایفا میکند. این ارتباطات نه تنها بر باورهای مذهبی تأثیر میگذارد، بلکه میتواند بر سیاستهای جهانی و روابط بین ملتها نیز تأثیرگذار باشد.
اوانجلیستها بهعنوان یک گروه مذهبی، تأثیر زیادی بر نگرشها و سیاستهای بینالمللی دارند. انتظار آنها برای ظهور مسیح و جریانات مرتبط با آن، بهویژه در خاورمیانه، نشاندهنده عمیقترین اعتقادات مذهبی آنها و تأثیر این اعتقادات بر روابط سیاسی و اجتماعی است. در حالی که باورها و فعالیتهای اوانجلیستی ممکن است با چالشها و تنشهای مختلفی روبرو شوند، آنها همچنان به تلاشهای خود برای تحقق پیشبینیهای مذهبی ادامه میدهند.
یک حدیث از زبان اهل سنت در خصوص اخرالزمان یا ظهور قیامت ، در واقع علت ذکر این حدیث برای این است که اوانجلیستها از این حدیث اهل سنت بسیار استقبال کرده اند و آن را نشانه ای برای ظهور عیسی علیه السلام میدانند .
آخرالزمان؛ روزی که اعراب بدوی و پابرهنه ساختمان های بلند می سازند!
توجه نویسندگان و محققان غربی به احادیث اسلامی سابقه ای دیرینه دارد. این توجه اخیراً به ویژه در مورد احادیثی که در مورد نشانه های آخرالزمان در منابع حدیثی اسلامی ذکر شده، شدت گرفته و حتی موارد تطبیق و محقق شدن پیشگویی ها پررنگ شده و انعکاس یافته است. یکی از این احادیث، روایتی است که در صحیح مسلم از پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم ذکر شده و در سایت جوئل ریچاردسون –نویسنده کتاب ضدمسیح اسلامی- منعکس شده است.
متن حدیث که روایت هشتم از باب ایمان صحیح مسلم است، مفصل بوده و از عمر بن خطاب نقل شده است. او از آمدن شخصی با ویژگی های خاص نزد پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم خبر می دهد که سؤالاتی در زمینه اسلام و احکام آن می پرسد. در ادامه وی سؤالی نیز در مورد علامت قیامت (الساعة) می پرسد. متن این بخش از روایت و ترجمه آن چنین است:
… قال فأخبرنی عن الساعة قال ما المسؤول عنها بأعلم من السائل قال فأخبرنی عن أمارتها قال أن تلد الأمة ربتها وأن تری الحفاة العراة العالة رعاء الشاء یتطاولون فی البنیان – صحیح مسلم باب بیان الایمان و الاسلام … حدیث 8
گفت مرا از روز قیامت خبر ده، فرمود: پرسیده شده (در این مسأله) داناتر از پرسنده نیست، آن مرد گفت: پس مرا از نشانه های قیامت باخبر ساز، فرمود: آنکه کنیز آقایش را بزاید، (یعنی مادران را خوار و حقیر شمارند و خود را سرور مادران بدانند). و آنکه پا و تن برهنگان بینوا و چوپان گوسفندان را ببینی که به برافراشتن کاخ (و زیاده روی در ساختمان سازی) بپردازند.
در انتهای روایت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم به یاران خویش می فرماید که فرد سؤال کننده جبرئیل فرشته وحی بوده و قصد داشته دینتان را به شما بیاموزد.
در مورد مفهوم عبارت «یتطاولون فی البنیان» مطالبی از جانب شارحان صحیح مسلم ذکر شده که از جمله آن ها مسابقه در خانه سازی و کاخ سازی است. البته اخیراً در میان برخی سایت های اسلامی این حدیث به مسابقه اخیر حکام کشورهای عربی در ساخت برج های عظیم و بلند معنا گردیده است.
نکته ای که باعث شد این حدیث مورد توجه حوزه غرب و مهدویت قرار گیرد، توجهی است که سایت جوئل ریچاردسون -به مناسبت ساخت بزرگترین برج جهان در عربستان- به این حدیث کرده است. متن مطلب این سایت چنین است:
پژواک هایی از برج بابل؟ برج پادشاهی (برج المملکة) که به ارتفاع یک کیلومتر ساخته خواهد شد، بلندترین برج کنونی جهان، “برج الخلیفه” در دبی را که ارتفاعی 800 متری دارد، پشت سر خواهد گذاشت. جده تقریباً در 54 مایلی یا 88 کیلومتری مکه واقع است.
محمد العریفی، مفتی وهابی که به واسطه چند فتوا از جمله فتوای جهاد نکاح معروفیت بالایی کسب نموده است. او در سخنرانی که توسط شبکه الاقصی پخش شده، می گوید:
تحقیقاتی که در سرزمین های فلسطینی تحت اشغال صهیونیست ها صورت گرفته نشان می دهد آن ها در حال کاشت درختان غرقد در کنار خانه های شان هستند، به این خاطر که پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم فرموده که مسلمانان با یهودیان خواهند جنگید و هر سنگ و درختی در آن هنگام خواهد گفت:ای مسلمان و بنده خدا پشت من یک یهودی مخفی شده بیا و او را بکش. یک استثنا در این میان وجود دارد و آن درخت غرقد است چرا که از درختان یهودیان است و اگر آن ها در پشت این درخت مخفی شوند حضور ایشان را افشا نمی کند… طبق گزارشات افرادی که به آنجا رفته اند و خودشان به چشم این را دیده اند؛ بسیاری از یهودیان در کنار خانه های شان درخت غرقد کاشته اند تا در هنگام جنگ در پشت آن مخفی شوند چراکه آن ها سربازان کافی برای مقابله با شما مسلمانان ندارند.
برای شناخت بهتر این گرو ها کافی است به برنامه های تلویزیونی آن در شبکه های آمریکایی توجه کنید همینطور برنامه خاصی که در شبکه فاکس نیوز و خاصتا جناب ریچاردسون که خد را نماینده منجی (عیسی ع) میداند .
شناخت مختصری با مسیحیان راست گرا که در واقع جمهوریخواهان اکثرا در این طیف قرار میگیرند .
مسیحیان راستگرا
از این گروه تحت عنوان بنیادگرایان مسیحی نیز یاد میشود و روابط نزدیکی با محافظهکاران نوین دارند. مسیحیان راستگرا خواهان تقویت نهادهای مذهبی و حمایتهای مالی دولت فدرال از کلیساها و موسسات مذهبی هستند. مخالفت نسبی با همجنسگراها، مخالفت با سقط جنین و تحقیقات سلولهای جنینی از جمله اهداف اصلی این جناح بهشمار میآید. ایالتهای جنوبی موسوم به کمربند انجیلی پایگاه اصلی و دژ قدرتمند مسیحیان راستگرا بهشمار میآیند. این جناح روابط دوستانهای با محافل یهودی در داخل و خارج از آمریکا دارد و به همین دلیل از آنان به عنوان صهیونیسم مسیحی یاد میشود. هر چند که کلیه هواداران بنیادگرایی مسیحی از نگرشهای جنگ آخرالزمانی پیروی نمیکنند. مسیحیان راستگرا از جمله مخالفان جدی یهودیت به عنوان آیین هستند اما از مفهوم یهودیت به عنوان یک تبار نظیر آنچه در جنبش صهیونیسم آمدهاست دفاع میکنند. عدهای یکی از شرایط ظهور مسیح را کمک مادی و معنوی به فرزندان اسرائیل را برای نزول معبد سوم سلیمان از عرش اعلای خداوندی در اورشلیم قدس که محل حکم فرمایی مسیح است میدانند. سناتور سابق ترنت لات و جان اشکرافت وزیر دادگستری در دولت اول جورج دبلیو بوش از شاخصترین چهرههای مسیحیان راستگرا هستند. ائتلاف مسیحی به رهبری پت رابرتسون و فدراسیون ملی انجمن جمهوریخواهان بزرگترین سازمانهای سیاسی این جناح محسوب میشوند.